Wraz ze wzrostem zainteresowania Uczestników, organizowanymi przez nas, warsztatami kulinarnymi i stałym rozwojem zaplecza technicznego, w 2019 roku zauważyliśmy konieczność dalszego budowania marki Studia i jej profesjonalizację. Zaczęliśmy rozwijać segment szkoleń zawodowych adresowanych w pierwszej kolejności do szkół gastronomicznych – szkolenia Nauczycieli i Uczniów, a także podnoszenia umiejętności samej branży gastro tj. kucharzy, pomocy kuchennych, cukierników i barmanów w ramach Krajowego Funduszu Szkoleniowego.

W październiku 2019 roku uzyskaliśmy wpis do Rejestru Instytucji Szkoleniowych (nr ewidencyjny 2.20/00056/2019) do którego rokrocznie składamy sprawozdania o godzinowej liczbie przeprowadzonych szkoleń gastronomicznych, liczbie przeszkolonych uczestników oraz zakresie tematycznym. Na trzeci kwartał 2023 roku możemy z dumą odnotować “grubo” ponad 1500 godzin szkoleniowych. Poza zajęciami w naszym Studiu oraz szkoleniami w Województwie Podlaskim, prowadziliśmy je w Województwie Lubelskim, Mazowieckim, Warmińsko Mazurskim i Małopolskim.

Co warte podkreślenia, nie jesteśmy tzw. “pośrednikiem” w prowadzeniu szkoleń. Każde szkolenie prowadzą “nasi” Zawodowi Kucharze, z wieloletnim doświadczeniem w pracy na kuchni, cukiernicy z sekcji słodkiej gwiazdkowych hoteli, ale również znający specyfikę dużych cukierni “przemysłowych”. Barmani – właściciele najlepszych na Podlasiu koktajlbarów. Receptury przygotowywane przez Uczestników szkoleń, wyłączając klasyczne przepisy np. z kuchni świata są zawsze autorskie.

Szkoląc Nauczycieli i Uczniów szkół gastronomicznych zwracamy uwagę na jakość i maksymalne wykorzystanie produktu. Kładziemy nacisk na efektowny plating przygotowywanych dań. Znając specyfikę pracy w szkole o profilu kucharz / technik żywienia i usług gastronomicznych wiemy jak istotnym elementem jest udział uczniów w konkursach kulinarnych np. Gotuj z klasą pod patronatem Szefa Karola Okrasy, czy Drobiowe smaki prowadzone przez Łukasza Konika, dlatego też poza wydobyciem unikalnych smaków, uczymy  jak efektownie zaprezentować danie na talerzu.

Szkoły w których m.in. przeprowadziliśmy szkolenia:

  • ZSOiZ w Czyżewie
  • WETA w Łomży
  • “Gastronomik” Białystok
  • ZST im. Andersa Białystok
  • ZSCKR Sejny
  • ZSCKR Rudka
  • ZSCKR Siennica Różana
  • ZSCKR Janów
  • Zespół Szkół Powiatowych w Przasnyszu
  • Zespół Szkół i Usług Przedsiębiorczości w Płocku
  • Zespół Szkół Zawodowych w Opolu Lubelskim

W razie jakichkolwiek pytań zapraszam do kontaktu: Piotr Grycuk właściciel Studia tel. 502 090 507 mail: akademia@zmoklakura.pl

Więcej aktualnych zdjęć: www.facebook.com/ZmoklaKura