24/01/2025
18:00
270,00 zł
Zapraszamy na pierwsze warsztaty Szefa Petara Simicia w naszym Studiu. Wyjątkowe menu, bazujące na tradycyjnych, pełnych smakach. Na warsztatach przygotujecie:
Gurmanska pljeskavica – bogatsza wersja klasycznej pljeskavicy, zrobiona z mielonej wołowiny i wieprzowiny, z dodatkiem boczku, cebuli i papryki. Podawana często w lepinji (pieczywo) z ajvarem i cebulą.
Pita sa sirom – pieczone ciasto filo z nadzieniem z białego sera, jajek i jogurtu. Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku.
Šopska salata – świeża sałatka z pomidorów, ogórków, papryki, cebuli i sera szkopskiego lub sera feta
Bajadera – deser z warstwami masy orzechowej i czekoladowej, delikatny i słodki, popularny na specjalne okazje.
Petar Simić: “jestem rodowitym Serbem urodzonym w Belgradzie , mieszkam w Polsce od 2008 roku. Moją przygodę z kulinariami rozpocząłem po ukończeniu szkoły kulinarnej w Belgradzie. Przez lata miałem okazję pracować w renomowanych restauracjach, serwujących kuchnię narodową, w miastach takich jak Belgrad, Londyn i Warszawa. W Polsce od ponad 10 lat prowadzę warsztaty kulinarne z kuchni bałkańskiej, organizuję również imprezy prywatne i pokazy kulinarne w stylu bałkańskim.
Jednak moje umiejętności kulinarno-kulturowe nie ograniczają się tylko do tego, czego nauczyłem się od dobrych szefów kuchni. Dużą część swojej wiedzy zdobyłem również od ludzi, którzy przekazują tradycję bałkańskiej kuchni w sposób nie do podrobienia. Miałem przyjemność spędzać czas z rybakami z Dunaju, którzy podzielili się ze mną swoimi sekretami i technikami. Skosztowałem wielu dań jako gość w serbskich domach, przygotowywanych przez babcię, mamę czy ciocię.
Jako zawodowy kucharz i trener kuchni bałkańskiej, moim celem jest nie tylko udoskonalanie tradycyjnych dań, ale także przekazywanie wiedzy na temat esencji kuchni bałkańskiej. Wierzę, że nie trzeba wynajdować czegoś zupełnie nowego, aby zachwycić. Moje motto brzmi: “Nie wymyślam kuchni bałkańskiej na nowo, by zaimponować, lecz udoskonalam to, co tradycja przekazała, aby ją wyróżnić”.
Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda).
Wyznajemy zasadę #zero waste, więc jeśli to możliwe, weź na warsztaty opakowania na wynos. Potrawy, których nie uda Ci się zjeść w trakcie warsztatów zabierzesz do domu.