Będzie to pierwsze z cyklu spotkań dedykowanych kulinariom „Made in Italy bez kompromisów”

“Pizza na kawałki jak w Rzymie”
Pokażę Ci jak się robi pizzę w mieście, z którego pochodzę.
W blaszce, chrupiącą i bardzo łatwą do strawienia.
Przygotujemy ją razem, z odpowiednich produktów, stosując odpowiedni proces i technikę pieczenia.
Z łatwością nauczysz się jak powinieneś obchodzić się w domu z ciastem, tak, aby otrzymać wyrób o wysokiej jakości.

Program:
Pizza w blaszce po rzymsku o wysokim nawodnieniu
Cechy charakterystyczne ciasta w porównaniu z innymi technikami
Fermentacja i dojrzewanie ciasta w lodówce
Rozciąganie ciasta
Dodatki
Jak odpowiednio ustawić piekarnik

Menu:

Pizza w blaszce z mozzarellą i pomidorami ( margherita)
Pizza w blaszce z farszem
Pizza w blaszce z ziemniakami i rozmarynem

Zajęcia poprowadzi Alessia Di Donato
urodziła się w Rzymie, mieszka w Supraślu.
Zajmuje się nauczaniem zaawansowanych technik cukierniczych i gastronomicznych, pracuje jako personal cheff na zamówienie, oraz jako konsultant kulinarny głównie we Włoszech i w Polsce.
Jej misją jest promowanie włoskiej tradycji kulinarnej poprzez wykorzystanie lokalnych produktów.
Kocha podróże, sztukę oraz uwielbia przekazywać swoją wiedzę miłośnikom sztuki kulinarnej.